2013. augusztus 19., hétfő

Töltött paprika leves


      Többféleképpen elkészíthető ez a finom leves. Sok háziasszony elköveti azt a hibát, hogy  zöldség nélkül (zeller, sárgarépa) főzi meg a darált hússal töltött paprikákat egy kis vegetás vízben, aztán egy rántásos paradicsomlével összefőzik és kész is a leves. Nagyon furcsállom, a családom meg se enné, igaz még nem kísérleteztem vele. Ime az én receptem:
     Hozzávalók: 400 g darált hús, 100 ml rizs, 1 tojás, 1 kis fej hagyma, só, bors. Továbbá: 8 drb kisebb tölteni való paprika, egy zellergumó, 3 sárgarépa, 1 hagyma, 1 csokor zellerlevél. Még: 2 evk liszt, 2 evk. olaj, 500 ml paradicsomlé, só, cukor.
      A darált húst a megmosott rizzsel, a tojással meg a lereszelt nyers hagymával jól összedolgozzuk. Sózzuk, borsózzuk, majd félretesszük. A zöldségeket megtakarítjuk, a sárgarépát meg a zellert tetszés szerint feldaraboljuk, a paprikákat kicsumázzuk. Két liter vizet kevés sóval főni teszünk. Először a hagymát tesszük bele egészben, aztán a feldarabolt zöldségeket. A végén beleeresztjük a fenti masszával betöltött paprikákat is. A maradék húsmasszából kis gombócokat formálunk és ezeket is a leveshez adjuk. Amikor már a rizsszemek megduzzadtak, elkészítjük a rántást. Kevés olajon a lisztet enyhén megpirítjuk, felöntjük paradicsomlével és a leveshez adjuk. Levesünket meghintjük apróra vágott zellerlevéllel,  utánaízesítünk sóval meg cukorral és készre főzzük.

3 megjegyzés:

  1. Mindig elfeledkezem erről az ételről! Pedig szeretjük. No, nem úgy, hogy hetente készítsem, de egy nyáron egyszer-kétszer szívesen megesszük. Nálunk viszont nem annyira leves jellegű, mint inkább egytálétel, jó sűrű. Bár abszolút ugyanúgy készül, ahogy te is leírtad. Szerintem is kell a zöldség bele. Paradicsomos étel zeller nélkül amúgyis olyan seízű. :)
    Nagyon jól néz ki a te töltött paprikád, azt hiszem, egy napra ezt ütemezem be a héten. :)

    VálaszTörlés
  2. Nälunk is hasonloan keszul, csak mi mar eredetileg paradicsomleben fozzuk meg a paprikat, utana rantasozzuk.Nagyon guszta abban az edenyben:)Bocsi az ekezethianyert:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...