2015. április 15., szerda

Báránypástétom

           
Már igazán itt volt az ideje, hogy ezt a receptet is bejegyezzem. Ritkán készítek báránypástétomot, egyszer egy évben:Húsvétkor. Mindig elfelejtem lefotózni, most is csak 2 szelettel maradt az ünnepi vacsorától.
Több elkészítési módot ismerek. Van aki nyersen darálja le a bárány aprólékot, van aki lepirítja, van aki megfőzi. Sokan darálják, mások csak megvágják, ahány ház annyi szokás.
    Hozzávalók: 1 kg báránybelsőség( tüdő, szív, máj), 250 g disznóhús, 4 főtt tojás, 4 nyers tojás, 1 hagyma, 2 evk. zsír, 2 cikk fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, só, bors.
A bárány belső szerveit több vízben jól kiáztatjuk, majd sós vízben megfőzzük. Vízből kivéve, lehűtjük.
A friss disznóhúst is különvízben megfőzzük. Kiveszük,  lehűtjük. A megfőtt húsokat feldaraboljuk( a májból, a tüdőből meg a szívből eltávolítjuk az ereket), majd ledaráljuk. A hagymát a zsírban megdinszteljük. 
A főtt tojásokat héjuktól megpucoljuk és nagyobb kockákra vágjuk. A nyers tojásokat felverjük, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
Egy nagyobb tálban összevegyítjük a ledarált főtt húst, a dinsztelt hagymát a zsírral együtt, a petrezselyemzöldet, a felvert tojásokat. Ízesítjük: sóval, borssal, reszelt fokhagymával. A végén hozzáadjuk a kockákra vágott főtt tojásokat is, ügyelve arra, hogy szét ne törjenek. A jól összedolgozott masszát egy sütőpapírral bélelt kalácssütőbe vagy vaslábosba símítjuk és előmelegített 180 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütjük. Melegen, de hidegen is fogyasztható: mustárral , kechuppal, retekkel, zöldhagymával ki amivel kedveli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...