2015. augusztus 26., szerda

Pöttyös tökfasírtok

         
Megint egy vacsora tipp, megint egy tökből készült finomság.
Tökfasírtot sütöttem már egy jó párszor az idén, most is változtattam, újitottam a recepten egy picit.
Szárított oregánóval meg apróra vágott csípőspaprikával ízesítettem, tetejére pedig cherry paradicsom került.
Nagyon finom volt.
        Hozzávalók: 1 kg nyers főzőtök, 3 tojás, 6 cikk fokhagyma, liszt amennyit felvesz, só, bors, oregánó, 1 friss csipőspaprika. Még: cherry paradicsomok.
A tököt meghántjuk magházát eltávolítjuk, lereszeljük és lesózzuk. Míg a tök levet ereszt, addig fokhagymát pucolunk, a csipőst apróra vágjuk. Egy nagyobb tálba feltörjük a tojásokat, hozzáadjuk a kiszorított tököt, a tört fokhagymát, a csipőspaprikát, a szárított oregánót, borst és annyi lisztet amennyit felvesz. 
Serpenyőben olajat forrósítunk , a fasírtmasszából kanállal kis halmokat szaggatunk, mindegyik fasírt tetejére kis paradicsomocskákat nyomunk és készre sütjük. Papírszalvétára szedjük ki és azonnal tálaljuk. Hidegen is nagyon finom.

2015. augusztus 18., kedd

Spagettis tök lecsó sült kolbásszal

         
Nem is tudom melyik gasztroblogger oldalán olvastam, hogy ha a lecsóba tököt is teszünk, az már nem lecsó. És, hogy a lecsót nem ajánlott elrontani ezzel a zöldséggel. Hm... hm. A férjem szerint is. Mindig morrog, ha látja, hogy megint valami főzőtökös kaja készül konyhánkban. Most is spagettivel vegyítettem és sült kolbászkarikákkal tálaltam, csak hogy panaszt ne halljak.
       Hozzávalók: 2 hagyma, 2 paprika, 3 paradicsom, egy kisebb főzőtök(500-700 g), 50 ml olaj, só, bors, csombor.    Még : 200 g spagetti, 200 g csabai kolbász.
A hagymát megtakarítjuk, apróra vágjuk. A paprikát  csíkokra vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, héját eltávolítjuk és feldaraboljuk A tököt meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és felkockázzuk.
Először a hagymát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, pár percig ezzel is pirítjuk, majd jöhet hozzá a felaprított tök. Ha már levet eresztett, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Ízesítjük sóval, borssal meg szárított csomborral. Kevés vizet öntünk rá és készre pároljuk. Ha kész, hozzáadjuk a kifőtt spagettit. Sült kolbászkarikákkal tálaljuk.

2015. augusztus 11., kedd

Sárgadinnyés, ordás vékonypalacsinta

       
Megint egy dinnyés recept. Ezennel  a maradék sárgadinnyét használtam fel. Igaz, az ordás palacsinta is tegnapról származott ...
    Hozzávalók 7-8 palacsintához:500 ml tej, 2 tojás, kevés liszt, pici só, 50 ml olaj a sütéshez.
Még: 500 g orda, 3 tojás, 150 g porcukor, 2 tasak vaníliapor, egy csokor friss kapor, sárgadinnye.
Először a tölteléket készítjük el. Az ordát villával széttörjük, hozzáadjuk a tojássárgákat meg a ketféle cukrot. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a keményre felvert tojáshabot meg az apróra vágott kaprot.
Vékonypalacsintát sütünk a megszokott módon, vigyázva hogy amikor a palacsintát megfordítottuk az ordás masszából azonnal kenjünk rá , hogy  együtt süljön. Mielőtt serpenyőből kivennénk mindenik ordás palacsintát félbehajtjuk. Nagyon finom és laktatós. Ha marad másnapra is belőle az ordás töltelékre felszeletelt gyömölcsöt is tehetünk. Én most felszeletelt hideg sárgadinnyével töltöttem. Nagyon ízlett!

2015. augusztus 4., kedd

Görögdinnye saláta juhtúróval

      
Mostanában ez a saláta lett a kedvencünk. Nagyon gyorsan elkészül.  Fogyasztás előtt kis időre  mindenképpen tegyük be a jégszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek. Érdemes juhtúróval kipróbálni(feta helyett) és menta helyett oregánót használni. Sokkal finomabb!
         Hozzávalók: görögdinnye, juhtúró, balzsamecet, olívaolaj, friss oregánó(vagy szárított), bors.
A dinnye piros belét  tetszés szerint feldaraboljuk és egy tálba tesszük.Megjegyzem sokan átmossák, leszűrik, hogy a magokat eltávolíthassák. Én nem szoktam, mert nem szeretném hogy a dinnye az édességét, frisseségét elveszítse. A feldarabolt dinnyére kevés olívaolajat meg balzsamecetet töltünk, megszórjuk juhtúróval, gyöngéden összevegyítjük, majd a végén oregánót meg frissen örölt borst szórunk rá.
Tálalás előtt 30 percre jégszekrénybe tesszük. Nagyon, de nagyon finoooom!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...